faq

 

1. Co jest głównym celem programu "Work and Travel USA"

2. Kto może skorzystać z programu WAT USA?

3. Jak dobrze powinniśmy znać język angielski?

4. Jak długo możemy przebywać w USA?
5. Jaki rodzaj zajęć wykonują uczestnicy?
6. Czy pracodawcy współpracujący w ramach programu "Work and Travel USA" mają jakieś obowiązki?
7. Czy będziemy mieli zapewnione zakwaterowanie?
8. Jak wygląda procedura otrzymania wizy i pozwolenia na pracę?
9. Co to jest SEVIS?
10. Czy w czasie pobytu w USA jesteśmy ubezpieczeni?
11. Czym najlepiej i najtaniej podróżować po Stanach?
12. Do kiedy powinien być ważny paszport?
13. Jakie dokumenty należy mieć ze sobą na granicy USA?
14. Co robimy bezpośrednio po przylocie do USA?
15. Jaka jest różnica czasowa pomiędzy Polską a USA?
16. Czy musimy płacić podatki w USA? Czy możemy otrzymać zwrot podatku?
17. Co należy zrobić w przypadku zgubienia dokumentów?
18. Czy aby prowadzić samochód w USA wystarczy tylko polskie prawo jazdy?
19. Czy można i jakie warunki należy spełniać, aby wypożyczyć samochód w USA?
20. Czy nasza wiza do USA umożliwia nam wyjazd do Kanady lub Meksyku?
21. Czy można otworzyć konto bankowe w USA?

 

1. Co jest głównym celem programu "Work and Travel USA"

Ideą programu WAT USA jest umożliwienie młodym ludziom wakacyjnego pobytu w Stanach Zjednoczonych, poznania ich kultury, nawiązania międzynarodowych znajomości, zwiedzenia pięknych i znanych na całym świecie zakątków USA

<<powrót

 

2. Kto może skorzystać z programu WAT USA?

Program przeznaczony jest dla studentów. Dokładne informacje opisujemy w "Warunki udziału"

<<powrót

 

3. Jak dobrze musimy znać język angielski?
Jednym z głównych celów programu jest doskonalenie języka angielskiego, dlatego wymagana jest tylko znajomość w stopniu umożliwiającym porozumiewanie się.
<<powrót

 

4. Jak długo możemy przebywać w USA?
Przebywać w USA można maksymalnie 5 miesięcy, w tym maksymalnie przez 4 miesiące od 25 maja do 25 września można podjąć pracę. Każdy Uczestnik powinien opuścić USA 1-go października, chyba że oficjalne rozpoczęcie nauki na jego uczelni ma miejsce w poźniejszym terminie (studenci ostatniego roku moga zostać w USA dłużej, nie przekraczając 5-ciu miesięcy pobytu).
<<powrót

 

5. Jaki rodzaj zajęć wykonują uczestnicy?
Najczęściej uczestnicy przebywają w popularnych w okresie wakacyjnym kurortach,  hotelach, restauracjach, parkach rozrywki, parkach narodowych, etc.). Czym konkretnie będziecie się zajmować zależy przede wszystkim od znajomości języka angielskiego, chęci i szczęścia. Część ofert w ramach programu jest zakazana, listę można znaleźć tutaj 
<<powrót

 

6. Czy prawcodawcy współpracujący w ramach programu "Work and Travel USA" mają jakieś obowiązki?

Pracodawca zawsze jest weryfikowany przez organizacje z USA, musi spełniać kilka kryteriów np.: musi posiadać licencję, TAX ID, czy WC Policy. Wymagane jest również aby oferta pracy umożliwiała uczestnikom przebywanie w międzynarodowym gronie, pozwalała na poznawanie kultury i atrakcji USA.

<<powrót

 

7. Czy będziemy mieli zapewnione zakwaterowanie?
Zależy to przede wszystkim od pracodawcy. Jeśli pracodawca nie zapewnia zakwaterowania jest to wyraźnie zaznaczone w opisie oferty - w miarę możliwości staramy sie wtedy pomóc w znalezieniu zakwaterowanie. Uczestnicy przeważnie mieszkają w pokojach 2-4 osobowych o różnym standardzie (czasami w apartamentach z basenem, siłownią, czasami w pokojach porównywalnych do akademików). Opłaty wynoszą od 25 do 120 USD tygodniowo za osobę.
<<powrót

 

8. Jak wygląda procedura otrzymania wizy i DS 2019?
Przed wyjazdem do USA organizator (CIEE/Intrax/CCI) przekaże do nas formularz DS 2019, który wraz z paszportem, wnioskami wizowymi, zdjęciem i opłatą wizową złożymy w Ambasadzie USA. Na podstawie tych dokumentów Uczestnik uzyskuje wizę J-1. Do paszportu z wizą zostanie również dołączony, podpisany przez konsula DS 2019.
Na miejscu w USA należy wystąpić o Social Security Number. W tym celu należy udać się do biura Social Security Office z paszportem i DS 2019 oraz wypełnić specjalny wniosek - otrzymacie potwierdzenie złożenia wniosku, a właściwy numer zostanie przysłany pocztą na podany przez Was adres w USA (po około 2-6 tygodniach). Pracodawca może Was przyjąć do pracy na podstawie tymczasowego numery Social Security Number.
<<powrót

 

9. Co to jest SEVIS?
SEVIS to system wprowadzony przez Rząd Stanów Zjednoczonych w celu monitorowania przepływu Uczestników międzynarodowych programów edukacyjno-kulturowych. Obowiązkiem każdego Uczestnika jest przekazanie m.in. poprzez
www.mysevis.com w terminie 10 dni od daty początkowej dokumentu DS 2019 pełnych danych dotyczących miejsca zamieszkania i pracodawcy.
<<powrót

 

10.  Czy w czasie pobytu w USA jesteśmy ubezpieczeni?
Tak, w koszt programu wliczone jest kompleksowe ubezpieczenie, zgodne z wymaganiami Rządu USA, obejmujące koszty leczenia (do 100 000 USD), utratę bagażu, odpowiedzialność cywilną, etc.

<<powrót

 

11. Czym najlepiej i najtaniej podróżować po Stanach?
Jeśli zamierzacie podróżować w parę osób i dużo zwiedzić to najwygodniejszym i często zarazem najtańszym sposobem jest kupno używanego samochodu. Za auto "na chodzie" trzeba zapłacić co najmniej 500 USD. Do tego trzeba doliczyć drogie ubezpieczenie (nawet do 500 USD). Jeśli chcecie podróżować przez krótszy okres (1-2 tygodnie) to tańsze może okazać się wypożyczenie samochodu ( ok. 30-40 USD za 1 dzień). Stosunkowo tanim środkiem transportu (szczególnie jeśli podróżuje się w pojedynkę) jest linia autobusowa "Greyhound".
<<powrót

 

12. Do kiedy powinien być ważny paszport?
Paszport musi być ważny przynajmniej 6 miesięcy po zakończeniu Programu. Jeśli nie macie paszportu lub data ważności upływa przed tym terminem należy wyrobić nowy. Radzimy nie odkładać tego na ostatnia chwile, ponieważ w okresie przedwakacyjnym czas oczekiwania może być dość długi.
<<powrót

 

13. Jakie dokumenty należy mieć ze sobą na granicy USA?
Urzędnik imigracyjny będzie wymagał od Was następujących dokumentów:
- ważnego paszportu z wiza J-1 oraz formularzem DS 2019;
- biletu lotniczego do/z USA;
- środków pieniężnych w wysokości min. 800 USD
<<powrót

 

14. Co robimy bezpośrednio po przylocie do USA?
Uczestnicy we własnym zakresie udają się do swoich pracodawców - otrzymacie od nas wskazówki dotyczące sposobów i kosztów transportu.
<<powrót

 

15. Jaka jest różnica czasowa pomiędzy Polską a USA?
Różnica wynosi od 6 do 9 godzin ponieważ Stany Zjednoczone obejmują 4 strefy czasowe np. gdy Polsce jest godz. 21.00, w Nowym Jorku jest 15.00 a w Los Angeles 12.00.
<<powrót

 

16. Czy musimy płacić podatki w USA? Czy możemy otrzymać zwrot podatku?
Tak, we wszystkich stanach z Waszej wypłaty będzie odprowadzony podatek federalny (około 15%) i stanowy (około 5%), a w niektórych (przeważnie większych miastach) również lokalny. Po powrocie z USA, na poczatku następnego roku kalendarzowego możecie ubiegać się o zwrot tych podatków. Korzystając z usługi biura BTC "Zwrot Podatku - TAX REFUND" możecie odzyskać nawet 100 % zapłaconego podatku - przejdź do działu
"Zwrot Podatku".
<<powrót

 

17. Co należy zrobić w przypadku zgubienia dokumentów?
Przede wszystkim przed wyjazdem należy zrobić co najmniej 2 kopie wszystkich dokumentów (paszportu, wizy, formularza DS 2019, prawa jazdy, etc.). Będą w USA najbezpieczniej jest nosić ze sobą tylko kopie dokumentów - jest to przyjęte i akceptowane w Stanach, a oryginały trzymać w bezpiecznym miejscu. Jeśli jednak zgubicie paszport lub DS 2019 należy skontaktować się z CIEE/Intrax/CCI i polską ambasadą.
<<powrót

 

18. Czy aby prowadzić samochód w USA wystarczy tylko polskie prawo jazdy?
Sytuacja jest dość skomplikowana i dziwna. W niektórych stanach policjanci poproszą Was tylko o polskie prawo jazdy, w innych o międzynarodowe, a w jeszcze innych o obydwa. Dlatego przed wyjazdem radzimy również wyrobić międzynarodowe prawo jazdy (w miejscu, w którym otrzymaliście polskie prawo jazdy).
<<powrót

 

19. Czy można i jakie warunki należy spełniać, aby wypożyczyć samochód w USA?
Można, z tym ze trzeba mieć min. 21 lat, prawo jazdy (najlepiej polskie i międzynarodowe) oraz koniecznie kartę kredytowa z odpowiednim limitem.
<<powrót

 

20. Czy nasza wiza do USA umożliwia nam wyjazd do Kanady lub Meksyku?
Wyjeżdżając do Meksyku czy Kanady nie potrzebujecie dodatkowej wizy. Przed wyjazdem poza granice USA musicie koniecznie skontaktowac sie z CIEE/Intrax/CCI, w celu podstęplowania dokumentu DS 2019 (szczegóły znajdziecie w informatorze Participant Handbook, który otrzymacie przed wyjazdem do USA). Należy również pamiętać, iż podróże poza granice USA dozwolone są tylko w trakcie ważności DS 2019 (zabronione w okresie dodatkowych 30 dni turystycznych).
<<powrót

 

21. Czy można otworzyć konto bankowe w USA?
Tak. Na podstawie Social Security Number, paszportu, wizy i DS 2019 można otworzyć konto w banku, na które można wpłacać zarobione pieniądze, a następnie przesłać je do Polski.
<<powrót